Estimulant la creavitat infantil

Avui en dia, sembla que hi ha paraules que estan de moda i altres que no ho estan.

Paraules obsoletes en el món de la pedagogia per l’estigma negatiu que hi ha al darrere.

Paraules com disciplina, autoritat o rigor són les dolentes de les pel·lícules, mentre que paraules com estimular, negociar o creativitat són les protagonistes.

Sent fidels en aquesta moda, reflexionarem sobre per què és important estimular la creativitat en els nens i què podem fer com a pares.

Si mirem l’etimologia de la paraula creativitat, del llatí, creare, que, com ens imaginàvem, vol dir crear.

El que potser no és tan evident, és que creare està emparentada amb la paraula crescere que vol dir créixer, fer-se gran.

Ja podem començar a imaginar per on aniran els trets…

Tots els infants són creatius?

Sí. Tots els infants tenen el potencial creatiu, sempre tenint present que els temposde desenvolupament i maduració poden variar.

Però la capacitat creativa és com la de parlar o caminar, és ontològica a l’ésser humà i, per tant, adaptativa.

De què serveix doncs, la creativitat?

El primer motor d’explosió que hi va haver va ser de la marca Mercedes (en honor a la seva esposa.)

Si el senyor Benz hagués preguntat a la gent com voldria que fossin els carros tirats per cavalls, probablement haguéssin respòs que els volien o més grans o tirats per més cavalls.

En cap cas que no tinguessin cavalls.

El que vull exposar amb aquesta anècdota és que la creativitat és un motor de desenvolupament essencial a la societat.

Per resoldre conflictes de la nostra vida quotidiana, sovint necessitem imaginar diferents escenaris per valorar diverses opcions.

La imaginació i la creativitat van íntimament relacionades.

Això de les societats està molt bé, però com l’afecta al meu fill/a això de ser creatiu?

Són molts els autors que defensen que el llenguatge es queda curt, que té limitacions.

Sovint, quan parlem dels nostres sentiments ens trobem en què no hi ha paraules per acabar de descriure amb precisió aquell neguit que et treu la són o la il·lusió que et fa dibuixar un somriure d’orella a orella.

La creativitat és un mitjà d’expressió d’aquets sentiments als quals no els hi podem posar paraules, però que necessitem dóna’ls-hi forma.

És veritat que l’eina que tenim més a l’abast i més estimulada és el llenguatge, però pintar, escriure, tocar un instrument o jugar, poden ser altres d’expressió. I és aquí on mares i pares poden ajudar al seu fill a estimular la creativitat.

Jugant. Jugant plegats, deixant que sigui l’infant el que creï l’escenari en el qual desenvoluparà l’obra: Ja sigui a través d’un joc, un conta o un dibuix, entrar en el món de la creativitat del nostre fill ens ajudarà al fet  que se senti valorat i recolza’t.

Aquest món intern que sovint és confós i caòtic no està sol, que té companys de joc, amb qui compartir les ansietats que genera i les alegries que comporta.

Anima a l’infant a què s’expressi facilita tenir una autoimatge positiva.

Si poguéssim posar paraules al que pensen seria quelcom semblant a:

“Si la persona que em cuida, em dóna calor i seguretat em mira amb bons ulls i m’anima que m’expressi, deu ser que el que he d’expressar és important, i, per tant, jo sóc important.”

Deja una respuesta