Què em passa? Posem paraules al malestar

El nadó quan té malestar plor; és la seva manera de dir que hi ha alguna cosa que l’angoixa (té son, té gana, té mal de panxa, està espantat i vol que vingui la mama….), i és la mare o pare qui posa paraules al malestar que té el seu fill i actua en conseqüència.

Aquest exercici que sovint es realitza de forma natural quan els fills són petits, és important que el continuem fent al llarg del seu creixement.

A mesura que els nens van creixent són més capaços de expressar amb paraules el malestar que tenen.

Però tot i així, els pares han d’ajudar als fills a identificar les emocions que senten i a expressar-les de forma verbal, en cas contrari, els nens expressaran les emocions (ja sigui tristesa o alegria) per mitjà del cos, del moviment.

No oblidem que parlar és pensar en veu alta, de manera que no hi ha millor manera de fer pensar els nostres fills que parlar-ne.

Si veiem que el nen/a està més inquiet del que acostuma a estar o fa conductes (normalment infantils) que no acostumen a ser habituals en ells, podem pensar que hi ha alguna cosa que l’inquieta i podem provar de parlar-ho amb ell a fi d’entendre el què li està passant.

Potser ens respon amb un “no ho sé”, bé perquè allò el neguiteja tant que no li ve de gust pensar-ho, o bé perquè realment no sap posar paraules a allò que està sentint.

Des d’ Okidi us proposem que pares i fills ho pugueu pensar plegats, ajudant al nen a identificar el malestar.

No cal que aquest moment es doni tot just en sortir de l’escola, ni insistir-hi com a detectius professionals fins que aconseguiu esbrinar allò que li preocupa.

Es tracta doncs, d’oferir-li el moment per a que el nen ens ho pugui explicar, i de transmetre-li la idea de que els pares es preocupen per ell i que hi són disponibles i accessibles a parlar-ho si el nen ho necessita.

Segur que sabreu trobar el moment i la manera adequada per fer-ho, doncs no oblideu mai que sou vosaltres, pares i mares, qui vetlleu més pel benestar dels vostres fills!!

I…si teniu qualsevol dubte al respecte, no dubteu en consultar-nos el que calgui!!

Deja una respuesta