L’arribada d’un nou membre a la família acostuma a ser un fet il·lusionant alhora que angoixant tant per pares com a fills.

Els pares temen la reacció dels fills envers l’arribada d’un germanet  “l’acceptarà? L’estimarà? Es portarà bé amb ell?“.

Per una altra banda, els fills que originàriament imaginaven l’arribada del germà com un nou company de jocs ara se n’adonen que més aviat es tracta d’un desconegut que ha “segrestat la seva mare en cos i ànima”.

Per tant, inevitable i saludablement apareixen els gelos.

El fill es converteix en el “príncipe destronado” i els pares han d’ajudar als fills a entendre la nova situació de la manera més saludable possible.

És important que ja durant l’embaràs, els pares puguin parlar del nadó que naixerà, de manera que els fills puguin anar pensant i imaginant com serà l’arribada d’aquest germà.

Si els pares ajuden a pensar plegats, ajudaran a modular la seva fantasia i ajustar-la amb la realitat.

Un cop neixi el nadó, serà inevitable que el nou vingut rebi moltes atencions i mimos per part dels pares i altres familiars.

Així seria bo que en la mesura de lo possible, el fill pogués participar també dels cuidados del nadó (compartir el moment de duxar-lo, de donar-lo de menjar…) i integrar-lo en la vida familiar.

També és important que els pares tinguin present que és molt possible que el seu fill demani els mateixos cuidados que observa que fan al seu germanet o que actuï de manera infantil.

No hem de reforçar aquestes conductes infantils (quanens demana que li donem papilla) ni tampoc reganyar-les severament (quan veiem que es fa pipí a sobre).

També és important no fer comparatives entre germans (el teu germà sí que és bo…).

Es tracta d’un moment molt delicat per la autoestima del nen doncs en el seu inconscient poden aparèixer fantasies deltipus “tenen un altre fill perquè a mi ja no m’estimen”, “ si em porto malament es quedaran amb ell”, “ell és tan bo i jo sóc tan dolent”, etc.

Els gelos són habituals en totes les edats, però si observem que aquests es donen amb més intensitat de lo normal o es perllonguen massa en el temps,  podeu acudir al nostre centre per a pensar plegats què pot estar passant i com ajudar a superar aquests gelos que són tan angoixosos.

Deja una respuesta